NIEUWSBRIEF

UITSCHRIJVEN

NIEUWSBRIEF

INSCHRIJVEN

 

‘DREAMACHINE’ (1960)

multimedia-installatie, geproduceerd door Pellens & Custers

Brion Gysin, ‘Dreamachine’ (1960). Installatiezicht ‘Brion Gysin: Dreamachine’, 2010, Institut d’art contemporain, Villeurbanne/Rhône-Alpes. © Blaise Adilon

De ‘Dreamachine’ is een uitvinding van Brion Gysin en Ian Sommerville uit 1960. Ze lieten zich inspireren door onderzoek van het zenuwstelsel. Hun toestel bestaat uit een cilinder met uitsnijdingen en daarin een lamp, gemonteerd op een platenspeler. Terwijl de cilinder ronddraait, valt het licht van de lamp door de spleten met een snelheid van 8 tot 13 flitsen per seconde. Deze flitsen stimuleren de alfagolven in het brein, wat een hallucinante visuele ervaring kan veroorzaken. De ‘Dreamachine’ wordt bestempeld als het eerste kunstwerk dat je met gesloten ogen kan ‘bekijken’. Op die manier ervaar je het effect van het flikkerende licht het best. (Opgelet: niet geschikt voor mensen met epilepsie.)

Brion Gysin (GBR/CAN, °1916 – †1986)
Ian Sommerville (GBR, °1940 – †1976)

Gysin was schilder, schrijver en performancekunstenaar. Sommerville was elektronicaspecialist. Ze ontmoetten elkaar in het Parijs van de jaren ’50. Beide mannen waren betrokken bij de Beat Generation rond de Amerikaanse auteur William S. Burroughs. Dat waren rebelse schrijvers en creatievelingen die de toon zetten voor de hippiecultuur in de jaren ’60.