NIEUWSBRIEF

UITSCHRIJVEN

NIEUWSBRIEF

INSCHRIJVEN

 

‘Myodesopsies, [Before Life], songs based on the lyrics of Myodesopsies’ (2001-2011)

installatie met lichtscherm, geluid
Edith Dekyndt, ‘Myodesopsies, [Before Life], songs based on the lyrics of Myodesopsies’ (2001-2011). Beeld: Pierre-Henri Leman. Courtesy VidalCuglietta Gallery.

Myodesopsie is een medische term die verwijst naar een optische illusie. Het gaat om vlekjes die voor onze ogen lijken te zweven. In werkelijkheid zijn het schaduwen op ons netvlies, veroorzaakt door een afwijking in het oog. Dekyndt bootst dit fenomeen na met behulp van een lichtscherm. Hoe langer je in het witte licht kijkt, hoe meer dansende sliertjes en stipjes tevoorschijn komen. Al kijkend creëer je zelf je bewegend beeld. De kunstenares is meer geïnteresseerd in de klanken van de taal dan in de exacte betekenis van woorden. Ze beschrijft het medische begrip ‘myodesopsie’ in een poëtische tekst die in verschillende muziekgenres wordt uitgevoerd.

EDITH DEKYNDT (BEL) °1960

Edith Dekyndt stelt de manier waarop we dingen waarnemen in vraag. Ze benadert voorwerpen en ruimtes vanuit een bijzonder perspectief. Met behulp van verschillende media creëert ze een unieke kijk- en luisterervaring.

Een constante in het werk van Dekyndt zijn de verwijzingen naar wetenschap, technologie, optica en taal. Hoewel ze een grote interesse heeft voor deze onderzoeksvelden, is ze vooral begaan met de limieten van het rationele, wetenschappelijke denken. Haar – vaak poëtische – creaties getuigen van een rijke fantasie.