NIEUWSBRIEF

UITSCHRIJVEN

NIEUWSBRIEF

INSCHRIJVEN

WAT IS CONTOUR?

Contour is er om de twee jaar twee maanden lang. Het festival profileert zich al van bij de start in 2003 als “de eerste tentoonstelling in Vlaanderen die volledig aan videokunst – later: bewegend beeld – is gewijd en die het hele scala laat zien”.
 
De artistieke krijtlijnen van de eerste biënnale gelden vandaag nog steeds: a) de verbinding van heden en verleden, b) de nadruk op bewegend beeld als een vorm van beeldende kunst, c) het artistieke belang van de presentatie, d) de focus op heel recent of nieuw werk. Belangrijk is ook het evenwicht tussen boegbeelden en beloftevolle jonge talenten en tussen binnenland en buitenland.

De formule van de stadswandeling met film, video en installaties op verschillende locaties sloeg meteen aan. De voorbije vier edities heeft Contour afdoende bewezen bezieling en toekomst te hebben. Bewegend beeld kent een grote dynamiek als kunstvorm en Mechelen is een kunsthistorische stad die bulkt van de interessante locaties.
 
Toch is het belangrijk dat elke editie een artistieke injectie krijgt. Daarom wordt telkens gewerkt met een andere gastcurator. Een architect of bureau en een grafisch vormgever helpen met de inbedding en de aankleding van de tentoonstelling. Contour maakt ondertussen deel uit van een Europees netwerk van instellingen en festivals die focussen op bewegend beeld. Met nu al partners in Milaan, Osnabrück, Linz, Clermont-Ferrand en Wroclaw wordt de actieradius veel breder, zodat de kunstwerken een Europese rondreis kunnen maken.

VORIGE EDITIES

 

2009 — CURATOR: KATERINA GREGOS (GRC)

THE BULLETIN — 2009 — SARAH MCFADDEN

…de Mechelse Biënnale voor Bewegend Beeld bood meer stof tot nadenken dan elke andere tentoonstelling in België die ik dit jaar zag…

LA LIBRE BELGIQUE — 2009 — GUY DUPLAT

…de opeenvolging van mooie en prikkelende ontdekkingen voert ons ver weg van de onzin van ‘Het Einde van de Geschiedenis’ van Fukuyama. De geschiedenis blijft ons raken…

 

more

CONTOUR MECHELEN

Sint-Romboutskerhof 2 

B – 2800 Mechelen

T/F +32 (0)15 33 08 01

info@contourmechelen.be
www.contourmechelen.be