NIEUWSBRIEF

UITSCHRIJVEN

NIEUWSBRIEF

INSCHRIJVEN

CONTOUR 2011

Hedendaagse kunst van internationaal niveau, bewegend beeld in verschillende vormen, een intense zintuiglijke ervaring en een ongewone stadswandeling. Dat is de essentie van Contour 2011.

Contour is een even spannende als ontspannende manier om hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau te ontdekken. Deze tweejaarlijkse expo presenteert kunstenaars die werken met film, video en installaties op aparte locaties in de historische binnenstad van Mechelen.

De vijfde editie van Contour draagt de stempel van de Canadese curator Anthony Kiendl. Onder de titel ‘Sound and Vision: Beyond Reason’ legt de tentoonstelling verbanden tussen muziek, bewegend beeld en de maatschappij.

Een meeslepend concert of een goed nummer kan ons in vervoering brengen. Muziek helpt ons om de grenzen van ons voorstellingsvermogen, onze taal en onze zelfbeheersing te overschrijden. Kiendl: “Rockmuziek is bijvoorbeeld altijd al heel lichamelijk geweest: ‘rock-‘n’-rollen’ was een eufemisme voor ‘seks hebben’. De lokroep van de rockmuziek is die van vrijheid en verzet.”

‘Sound and Vision: Beyond Reason’ onderzoekt de raakvlakken tussen geluid en hedendaagse beeldende kunst. De tentoonstelling presenteert werken die vooral een beroep doen op de zintuigen. De lichamelijke ervaring primeert op de rede.

Contour 2011 is beleven en bewegen, een artistieke stadstocht uniek in Europa.

CONCEPTTEKST CURATOR

SOUND AND VISION: BEYOND REASON

“Werken met geluid maakt mijn hoofd vrij. Dat is altijd zo geweest.” — Anne-Mie Van Kerckhoven

Muziek vormt een essentieel onderdeel van de culturele ervaringen die we samen met anderen beleven. De kracht van rockmuziek kan ons in vervoering brengen en schept de ruimte om de bestaande grenzen van ons voorstellingsvermogen, onze taal en onze zelfbeheersing te overschrijden. De kunstenaars in ‘Sound and Vision: Beyond Reason’ verkennen de raakvlakken tussen muziek, hedendaagse film en video en post-conceptuele kunst. ‘Sound and Vision: Beyond Reason’ wil de autonomie van beeldende kunst, muziek en film verstoren en de aparte identiteiten van de beeldend kunstenaar, musicus en filmmaker ondermijnen. De tentoonstelling is meer dan een oefening in juxtapositie, vertaling of transpositie; ze biedt een complexe matrix aan van geluid, beeld, signalen, lawaai en betekenis.

more

ARTISTIEK TEAM

CURATOR
ANTHONY KIENDL (CAN)

TENTOONSTELLINGSARCHITECTEN
KRIS KIMPE & BRUNO POELAERT (BEL)

GRAFISCHE VORMGEVING
JORIS KRITIS & JULIE PEETERS (BEL)

WEBDESIGN & DIGITAL SIGNAGE
KOEN CAERELS (BEL)

more